Projektet har været undervejs i nogle år og har sit afsæt i et arbejde pro-bono fra over 20 fagpersoner.
Udviklingen af nye idéer og tiltag i relation til klimaforandringernes indflydelse kræver lange og mange overvejelser før et produkt og en idé kan realiseres.
Der foreligger nu et omfattende koncept og arbejdsmateriale som kan danne grundlag for de næste skridt.
Visionen for projektet har været dels at finde en bedre boligmodel, der kan matche "fremtidens" udfordringer samtidig med at den gode oplevelse af livet kan bevares - ja sågar forbedres.
Det er vores opfattelse at udfordringerne med klimaforandringerne vil vokse væsentlig hurtigere end forventet, og at tiden til at kunne imødekomme kommende behov bliver kortere og kortere.
Klimatilpasning for bolig- og byggemassen skal opgraderes i samfundet og blandt beslutningstagere.
Det er vores vurdering at behovet om 10 til 20 år vil være vokset radikalt meget for de nye boligløsninger - dette kræver handling nu og betyder, at der skal igangsættes en større produktion der kan matche den forventelige efterspørgsel.
Det første mål er derfor at få bygget en prototype og etableret en produktion.
Visionen for initiativtagerne har samtidig været, at anlægge en global vinkel på behovet. Det er tanken at der skal etableres et videnscenter, der kan udvikle videre på de erfaringer der opnås i anvendelsen af boligenhederne i forskellige kulturer og under forskellige geologiske forhold.
Denne viden skal omsættes til uddannelse af montører m.fl. der kan agere på de markeder som opstår. Hertil kommer ønsket om en deltagende aktiv indsats i de pågældende lokalområder som har interesse i produktet. Formålet er at få koordineret eksisterende og ny viden fremkommet i lokalområderne.
Endvidere er målet at etablere et udstillingsområde, som kan besøges af såvel danske som udenlandske interessenter. Et område hvor nye typer vil blive afprøvet/udviklet.
Visionen er som slutmål, at få skabt en bæredygtig, fleksibel og multifunktionel permanent test-by.
En test-by hvor beboerne kommer til at indgå som en aktiv udviklingspartner i konceptet, og hvor faktorer der indgår i en almindelig hverdag bliver afprøvet (kultur, demokrati, deleøkonomi, bevægelsesmønstre/ måder at anvende byen på, omsorgsarbejde, butik og mindre virksomhedsdrift, fødevareproduktion, infrastruktur, rokering af bydele og deres funktioner etc.) - alt i alt baseret på fremtidsscenarier om klimatilpasning.
Projektet har igennem nogle år set på hvilke rammer og muligheder der er for at etablere ovennævnte 3 ben i projektet.
Resultat af analysearbejdet og samtaler med forskellige eksterne aktører har ført frem til, at initiativtagerne har valgt at koncentrere sig om etableringen af et videnscenter og udstillingsområde.
Vi har erfaret, at det samlede projekt er meget omfattende og forudsætter flere aktører, en mangfoldighed af talenter og kompetencer end hvad en enkelt organisation/bestyrelse kan omfavne.
Aktiviteterne spænder fra forskning, etablering af en produktion, konkret byggeri og administration af samme, indsigt i hvordan og hvad mennesker globalt set kan få /have af behov, over eksport, til konkret realisering af en permanent test-by med f.eks. 500 - 1.000 indbyggere.
Arbejdsprocessen er nu rettet imod etablering af et team, der kan skabe vilkårerne for realiseringen af visionerne.
Derfor blev der besluttet medio 2021 en ideel proces, hvor projektet nu sætter fokus på et forprojekt med udarbejdelse af behovsanalyser, arkitekt- og ingeniørtegninger på et modul, og fremstilling af en mindre model der kan synliggøre det nye boligbyggesystem, samt skabe en fortælling om denne nye måde at bo og leve på.
Derpå foretages en projektering, der vil ende ud i bygning af en eller flere boligprototyper 1:1.
Samtlige aktiviteter for Climatopia Flex foregår med udgangspunkt i FNs 17. Verdensmål, og den globalt vedtagne minimumsstandard for social bæredygtighed - UNGP´erne, som ses omtalt her
https://globalcsr.net/our-responsibility/
Initiativtagerne er samlet i en forening "Konceptgruppen 180916" som formelt set har ejerskabet til konceptet og design af boligmodulerne.
Initiativtagerne er repræsenteret i den almennyttige virksomhedsorienterede forening "Climatopia Flex", som fremover kommer til at fungerer som den koordinerende paraply til iværksættelse af de 3 visioner og projekter.
I pre-jektfasen vil det forberedende arbejde foregå i et samspil mellem konceptgruppen og et nyt team.
Med skiftet i strategi og procesplan i 2021 blev det - som ovenfor nævnt - besluttet at iværksætte en ny proces.
I tiden før dette var Climatopia Flex den eneste organisationsform hvor alle aktiviteter og initiativer skulle udvikles og gennemføres i.
Vidensudvikling og bearbejdning havde forud været igennem en 3-årig konceptudvikling, og en 2-årig problemformuleringsfase med deltagelse af ca. 20 kompetencer, der bidrog pro bono indenfor områder som ingeniør (vand og energi), arkitektur, psykologi, livsstil, biologi, geologi, fødevarer, it-koncepter etc.
I den første del af pre-/projektets levetid har der eksisteret en bestyrelse der forholdt sig til det samlede projekt - med alle 3 ben som arbejdsfelter. Denne indholdsmæssige konstellation er nu ophørt.
Den daværende bestyrelse bestod af:
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes