46% af klodens befolkning lever uden kontakt med et infrastruktursystem, som vi kender det i Danmark.
D.v.s. at cirka halvdelen af verdens befolkning ikke har adgang til el fra et elværk - vand fra et vandværk - spildevand afledt i kloaksystemer.
Iflg. en rapport fra KL (Kommunernes Landsforening - "Et robust Danmark" fra 2012) vil de fremtidige klimakatastrofer betyde, at op mod 10% af vores veje i Danmark (ca. 10.000 km) have en risiko for oversvømmelser og ødelagte vejfundamenter, hvilket vil betyde at transport rundt i landet vil blive forringet kraftigt og bl.a. forhindre at mange varer kan bringes frem, sygetransport bliver forringet osv.
Med 46% af jordklodens befolkning og over 2 mia. flere beboere på kloden ved år 2050, samt udsigten til i fremtiden, at et uendeligt antal millioner af mennesker kommer til at måtte flytte og bevæge sig hen til mere sikre steder - så kræver dette et andet engagement og strategi for byudvikling end det vi kender til i dag.
Mængden af mennesker der vil søge efter nye og bedre løsninger vil vokse.
Derfor vil det også være nødvendigt at sætte fokus på, hvordan der kan spares på de begrænsede ressourcer der er til rådighed.
CF-Home FLEX er baseret på, at en person EN GANG for altid får bygget sit personlige boligmodul - at vedkommende i princippet kan tage det "med under armen" resten af sit liv.
Cirkulær Økonomi - ved KUN at bygge en bolig - som følger personen hele livet - vil cirkulær økonomi kunne gøres optimal. Alle byggelementer der indgår har data som gør det muligt at genanvende/genbruge i en helt anden skala end det kendes i dag. Slidtage f.eks. betyder at produktet kan tilskæres/tilpasses andre positioner i boligen.
Dette vil have som konsekvens, at byggeri af nye boliger kan reduceres kraftigt og dermed også materialeforbruget - som igen betyder en kraftig reduktion af CO2 udledningen.
Kort fortalt. Herved vil der være flere ressoucer tilstede til at borgere i det globale syd tilsvarende kan få en bolig - samme gode som os.
Climatopia Flex har valgt at tage favntag med denne situation.
"Risiko" skal ændres til "mulighed" ved hjælp af en bolig- og leveform som kaldes "off-grid".
Off-grid er et system, hvor alt der indgår i en bolig "fremstilles" og genbruges i den selvsamme boligenhed. El, vand, spildevand, fødevarer etc.
I de vestlige lande har velstand historisk set været lig med mange m2 bolig fremfor fokus på livskvalitet.
Climatopia Flex vil derfor deltage i den transformationsproces, hvor mennesket sættes i fokus og natur/biodiversitet støttes med henblik på at vi får et andet billed af hvad livet egentlig kan tilbyde med færre m2.
Samtidig fastholdes anvendelsen af de nødvendige tekniske landvindinger som er opnået igennem århundreder.
Men - det er vigtigt at være opmærksom på - at ikke al teknik er nødvendig.
Når vi udvikler indgår der samtidig nogle kriterier for det fysiske miljø, som er underlagt de til enhver tid bedste bæredygtighedsprincipper.
Byggeri for Climatopia Flex skal derfor - som minimum - altid omfatte de kriterier som indgår i:
EUs taksonomi ordning
Flere rappporter har ligget til grund for denne nye type boligkonstruktion som CF-Home FLEX er udviklet ud fra:
FRI Foreningen af Rådgivende Ingeniører udgav i 2018 rapporten "Byggeriet 2035 - en foresigt-analyse"
https://www.frinet.dk/for-medlemmer/byggeri-temaer/byggeriet-2035/
FHN Fulfillment of Human Need - et nyt udkast til den absolut mest bæredygtige model til bæredygtigt byggeri
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666165923000571
Resultatet af vores foreløbige udviklingsarbejde er beskrevet nedenfor:
FLEX-boligen er baseret på fysisk at kunne ”bevæge sig” i alle retninger.
Op og ned - fra side til side. Med andre ord: flytbar.
Med et specielt udviklet grundmodul er det muligt at håndtere alle situationer uanset hvor på kloden en bolig skal etableres. Ørken, tempereret, polar – alle områder er gangbar med dette modul.
Modulet kan f.eks. modstå pludselige vandstigninger ved hjælp af det højdejusterende FLEX-system, som løfter boligenheden op så der ikke kommer nogen kontakt med det opstigende vand. Systemet er fæstnet til den underliggende grund - men kan samtidig frigøres på relativ kort tid.
De vejrmæssige og geologiske vilkår stiller store krav til bl.a. bygningers fleksibilitet. Vandstigninger, tørke, klimanødsituation mm kan i værste fald gøre det umuligt at forblive i det område den enkelte for nuværende lever i.
Derfor kan boligenheden, når den er frigjort fra den underliggende grund, enten køres væk på en ladvogn eller hvis boligenheden befinder sig i vand - sejles hen til et nyt sted.
Det lokale boligfællesskab/by kan vokse og formindskes – forandres og udvikles. Byer kan forsvinde og opstå i andre konstellationer – store som små – med begrænset indvirkning på ressourceforbruget og omverdenen, hvilket giver mulighed for kontinuerligt at forme og udvikle sit liv og lokalsamfundet efter de aktuelle behov og de nødvendigheder som opstår.
Eftersom boligen er det der kaldes off-grid d.v.s. fungerer uafhængig af omgivelsernes vilkår for adgang til vand, energi, varme, affaldshåndtering etc. – vil det være muligt ”blot” at flytte når det er ønskeligt/påkrævet.
Klimaforandringerne vil medføre folkevandringer. Dette kan reduceres i forhold til hvor langt et menneske vil være nødsaget til at bevæge sig såfremt der kan tilbydes andre levevilkår, jobs og en højere grad af fødevaresikkerhed.
FLEX-boligen giver mulighed for at indgå i et "nødberedskab", hvor det er muligt at tilkoble fødevaremoduler, hvor der kan dyrkes grøntsager mm.
Fødevaremodulet skal ikke kun forstås som en nødforanstaltning, men som et reelt tilbud og tilbehør til den permanente boligenhed i forbindelse med en ny livsstil og et ændret forbrugsmønster.
Derved vil denne boligform medvirke til, at den enkelte kan forblive i sit nærområde, fremfor at ende med et liv som klimaflygtning.
En løsning der kunne indgå i en kompensationsordning, som verdens rigeste lande har indgået en aftale om med 3. verdenslandene/Det globale syd jf. bl.a. Parisaftalen.
Derved kan man opnå en kombination af eksport fra Danmark, og en egen produktion i selve udviklingslandene, der vil gavne udviklingen lokalt og forbedre livsvilkårerne for landenes egne borgere.
Lokalt dyrkede og bearbejdet biomaterialer kan betyde f.eks. en reduktion i omkostningerne, og dermed medvirke til en forbedring af et lokalområdes økonomi.
Singlelivet kan ændres til familieliv - og tilsvarende det modsatte forløb. Børn fødes og børn forlader hjemmet. Livsformen ændres igennem hele livet. Den enkelte boligenhed er derfor baseret på fysisk at kunne udvides eller indskrænkes efter behov:
Boligerne er i deres substans orienteret mod bæredygtighed og reduktion af det materielle ressourceforbrug.
Men hvordan bliver vores livsmønstre og demografi fremover?
Hvilken påvirkning har f.eks. en pandemi, en finansiel krise på det enkelte menneske – hvordan vil det mentale mønster se ud på den anden side af en krise.
Ved en klimanødsituation er det heller ikke til at forudsige et mønster på konkrete behov og ageren. Vil størrelsen af fællesskaber for individer vokse eller vil tendensen føre til tættere ’familieorienterede’ nærhedsrelationer. Vi ved det ikke!
Forskellige kulturer, traditioner og tankesæt vil betyde forskellige reaktionsmønstre og behov for bolig/levevis.
Bygningsmæssig ekstrem fleksibilitet er derfor påkrævet.
Modulerne vil have en mangfoldighed af funktioner. Den enkelte bruger kan ændre på størrelse af rum og på funktioner. Er der monteret skabs-/funktionsmoduler kan man flexe igennem hele livet ved at ændre på de samme skabs-/funktionsmoduler og opnå nye funktioner ved simple indgreb, som den enkelte beboer selv kan foranstalte.
Projektet Climatopia Flex begyndte forfra med at nytænke boligen – ikke som bolig – men som et hjem.
Menneskets fremtidige situation og behov vil definere den fysiske udformning og funktionalitet med mulighed for fleksibel indretning og udvidelse/indskrænkning af størrelsen.
Størrelsen på boligen kan ændres qua den modulære tilgang, så boligens økologiske fodaftryk og ressourcetræk altid står på mål med den værdi, dens anvendelse giver.
Selve boligens opbygning understøtter en cirkulær levevis.
Der er således fokus på at reducere og kvalificere ”input-siden” idet boligen i videst muligt omfang er selvforsynende med både fødevarer, vand og energi.
Der er ligeledes fokus på ”output siden”, hvor biologiske og ikke-biologiske affaldsstrømme (spildevand, brugtvand, bioaffald, restaffald m.v.) genanvendes.
Materialevalg defineres på baggrund af analyser af materialernes livscyklus, belastning af miljø og samfund, ud fra en regenerativ tankegang.
Nye innovative og CO2 neutrale materialer – overvejende af biologisk oprindelse – tænkes ind fra begyndelsen i udformningen og i driften af boligen. Endemålet er udelukkende at anvende biogene materialer produceret lokalt/regionalt.
FLEX - et eksempel træsorten Paulownia
Et i Danmark ret ukendt materiale er træet Paulownia, som allerede i mange andre lande anvendes til boligbyggeri.
Fordelen ved Paulownia er mange, men ikke mindst vægten er væsentlig.
Boligbyggeri med denne træsort vil betyde at vores FLEX-bolig nemmere kan flyttes.
Træets massefylde er på 260-280 kg/m3 hvor fyrretræ er på 500 kg/m3 - næsten en halvering. På mange andre parametre: styrke, fugt og stabilitet, hårdhed, isoleringsevne, varmeresistens, modtagelighed for råd m.fl. er Paulownia bedre end kendte trætyper i byggeriet.
Hvad der gør dette træ endnu mere interessant er, at det er det mest CO2 absorberende træ i verden, og har en vækst der gør at man kan fælde træet ca. hvert 7-8 år i 10 omgange.
Stammen bliver ca. 40-50 cm i diameter. Med det forholdsvis store udbytte i mængden af træmateriale opnår man hurtigt et absolut bæredygtig byggemateriale.
Der anvendes ingen former for pesticider - kun de 2 første år efter plantning skal der tages vare på planten ved en minimal indsats.
Træet fås i forskellige arter og hybrider som kan dyrkes overalt i verden (ørken, temperet klima, arktiske egne), hvilket betyder, at ønsket om at anvende biomateriale fra det pågældende lokalområde kan honoreres - og dermed reduceres tung CO2-transport, fremstillingen bliver optimal og lokal.
Mere information på https://paulownia.dk
Krige opstår og store flygtningestrømme bliver resultatet.
Hjemlandets byer og boligmasse bliver oftest ødelagt i et omfang der vil kræve mange års genopbygning - før det er muligt for landets borgere at vende tilbage.
FLEX-boligen vil her f.eks. kunne etableres i modtagerlandene for flygtningene. Og en væsentlig pointe er, at FLEX-boligen ikke er en midlertidig bolig, som det ellers er kendetegnende for de boliger som i dag tilbydes midlertidigt af nødhjælpsorganisationerne.
Udfordringerne er naturligvis hvor store bio-ressourcer der er til rådighed det pågældende sted, og sikring af logistikken for bl.a. anskaffelse af materialer.
Ideelt set er udgangspunktet at når vilkårerne ændres i hjemlandet kan flygtningne tage boligen med hjem "under armen" og påbegynde et normalt liv fra dag et.
Eftersom boligen fungerer off-grid kan den placeres midlertidigt i en anden del af nærområdet før den evt. flyttes til en mere "permanent" lokation i hjemlandet.
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes