Det lange perspektiv - Forskning- og byudvikling
Med udviklingen af en ny type fleksibel flytbar boligenhed er grundstenen lagt til at kunne tage det næste skridt i visionen, nemlig etablering af et helt nyt community med op til 500 - 1.000 beboere.
Det er visionen, at skabe en bæredygtig, fleksibel og multifunktionel permanent test-by, hvor beboerne kommer til at indgå som en aktiv udviklingspartner i konceptet, og hvor faktorer der indgår i en almindelig hverdag bliver afprøvet (kultur, demokrati, deleøkonomi, bevægelsesmønstre/ måder at anvende byen på, omsorgsarbejde, butik og mindre virksomhedsdrift, fødevareproduktion, infrastruktur, rokering af bydele og deres funktioner etc.).
Det medfører samtidig, at den forskning og udvikling, der kommer til at foregå i forlængelse af fremstillingen af den første type fleksible boligenhed, skal være tværfaglig, innovativ og holistisk i sin natur.
Målet er at de pågældende forsøg og resultaterne heraf skal kunne anvendes på globalt plan, og dermed indgå i en systemeksport og eksport af konkrete produkter.
Projektet ser efter arealer til at placere et eksperimentarium et sted i Danmark.
Nedenfor er til en illustration - som vi ser det - eksemplificeret en mulig anvendelse på arealer tæt på Nykøbing Sjælland.
Her ligger et område ud til bugten med en række karakteristika, der kan omfavne de geologiske udfordringer, der er /vil komme rundt omkring i såvel Danmark som i udlandet. Området ligger 1 til 2 meter under vandniveauet i bugten, hvilket kunne udgøre et godt grundlag for forsøg med forskellig designløsninger.
Perspektivet kunne være at etablere et område, hvor der kan eksperimenteres med forskellige by-/boligløsninger i forhold udfordringerne med bolig i/ved saltvand (kort se 1), ferskvand (kort se 2), og tørre områder (kort se 3).
I de pågældende områder vil det være muligt at udvikle beboelsesteknologier og løsninger med udgangspunkt i danske industrielle styrkepositioner (vand, energi, materialer m.v.) kombineret med de nye krav til bæredygtighed.
Der kunne etableres en permanent test-by for løsninger indenfor eksempelvis energiproduktion, transport, deleøkonomi og fødevareproduktion, der kan bidrage til de danske ambitioner om en 70% reduktion i 2030/ CO2 neutralt 2050.
Det er Climatopia Flexs langsigtede mål:
”Etablering af fremtidens bysamfund - en innovativ, resilient, bæredygtig og internationalt orienteret test-by, hvor mennesket er i centrum og med fokus på cirkulære holistiske løsninger. Med andre ord et Climatopia”.
Virkelighedens verden betyder også at befolkningen rundt på kloden bliver tvunget til at flytte/bevæge sig til mere sikre områder. Klimaflygtninge er en global konsekvens af klimaforandringerne f.eks. grundet vandstigning, fødevaremangel og tørke.
En forsøgsby kunne muliggøre forskning i resiliente bysamfund som kan modstå sådanne udfordringer og dermed medvirke til at minimere risikoen for klimaflygtninge på globalt plan.
Men generelt er udfordringen at ingen kender sin egen matrikel - og dermed er områder udenfor vandstigninger også aktuelle i et eksperiment.
På nedenstående foto ses de elementer det er tiltænkt at kunne indgå i et samlet projekt med skitser til en mulig måde at opfylde visionerne.
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes